Een paar flessen op het aanrecht, in de voorraadkast of in de kruipruimte: er zijn heel veel verschillende soorten manieren om wijn te bewaren. Maar wat is nu de beste manier? Lees er alles over in dit blog.
Welke wijn wilt u bewaren?
Dat ligt allereerst aan het soort wijn. Zo neem de kwaliteit van rode wijn toe wanneer de wijn voor kortere of langere tijd in de fles bewaard wordt, afhankelijk van de wijnsoort en de kwaliteit van het betreffende jaar. Voor witte wijn geldt in de regel dat deze niet te lang moet worden bewaard. Dan smaken ze het best (met uitzondering van een aantal wijnen). Bij rosé is het eigenlijk hetzelfde als met witte wijn; in de regel niet langer dan een jaar bewaren.
Waar gaat u de wijn bewaren?
Voor alle wijnsoorten geldt: het is het beste om de wijn te bewaren in een kamer die koel, donker, goed geventileerd en vochtvrij is. Maar dan hebben we het hier wel over een langere tijd (langer dan één jaar). Maak dus onderscheid tussen uw wijnvoorraad en wijnopslag. Een (wijn)kelder is bij uitstek geschikt om wijn lange tijd in op te slaan. Heeft u die niet? Kijk dan of de garage, meterkast of kruipruimte dienst kan doen om een aantal flessen in op te bergen. Een wijnklimaatkast is natuurlijk ook een goede optie.
Temperatuur van uw wijnopslag
De temperatuur van uw wijnopslag is de meest belangrijke factor in het rijpingsproces, vooral als u van plan bent om wijnen voor 5, 10, 15 jaar of meer te laten rijpen. Zo bevordert een constante temperatuur het rijpingsproces van de wijn en zorgen veranderingen in temperatuur (vooral snelle veranderingen) ervoor dat de kurk uitzet en krimpt, waardoor er lucht in de fles kan komen. Zodra er lucht bij de wijn komt, begint de wijn te oxideren en wordt hij ondrinkbaar. Het is dus belangrijk om de temperatuur van de opslagruimte van uw wijn scherp te monitoren en te beheersen. Verder is het belangrijk om te weten dat de meest geschikte temperatuur voor het rijpen van wijn tussen de 11°C en 17°C ligt.
Rijping van de wijnen
Het versnellen van het rijpingsproces van de wijn lijkt misschien handig, maar wijnen die langzamer rijpen hebben meer karakter. Wanneer wijnen op hogere temperaturen bewaard worden, zelfs al is het maar voor even, heeft dat een negatief effect. Des te hoger de temperatuur, des te sneller zijn de wijnen ondrinkbaar. Vooral oudere, delicatere wijnen ondervinden veel hinder van hoge (wisselende) temperaturen. Let op: >30°C is echt funest voor elke soort wijn, ongeacht of het nu gaat om uw wijnvoorraad of wijnopslag.
Luchtvochtigheid van de wijnopslag
Naast de temperatuur is het ook ontzettend belangrijk om de luchtvochtigheid van de opslagruimte in de gaten te houden. De meeste wijnkelders zijn niet vochtig genoeg (vooral kelders met airconditioning), wat vaak leidt tot uitgedroogde en gekrompen kurken. Er komt vervolgens lucht bij de wijn waardoor de wijn oxideert en ondrinkbaar wordt. Maar ook een te hoge luchtvochtigheid is niet goed. Bij een te hoge luchtvochtigheid (van bijvoorbeeld langere tijd boven de 75%) vallen de labels van de flessen. Ook kunnen er schimmels gaan groeien op de kurk en labels wanneer er geen of weinig ventilatie is. Schimmels zijn desastreus voor wijn. In een ideale wijnomgeving wordt dan ook gelet op de juiste temperatuur, evenals juiste luchttoevoer en luchtvochtigheid. Waarbij de ideale luchtvochtigheid voor wijn tussen de 62.5% en 72.5% ligt. Tip: u kunt een droge opslagruimte vochtiger maken door wat warm water op een groot dienblad op de vloer te leggen.
Licht
Naast een juiste luchtvochtigheid en temperatuur moet u letten op licht. Een wijnkelder moet zo donker mogelijk zijn, omdat licht een slechte invloed heeft op wijn. Licht kan ervoor zorgen dat er ongewenste chemische reacties plaatsvinden in de wijn, die de wijn dan vaak bederven. De ideale lichtverhouding in een opslagplaats is: geen direct zonlicht en UV-vrije verlichting (gloeilampen en verlichtingsbuizen). Een goede vuistregel hierbij is: zo min mogelijk direct licht en alleen verlichting aan als het echt noodzakelijk is.
Grootte van de wijnopslag
Nog een paar laatste tips voor het opslaan van wijn: u heeft echt geen grote ruimte nodig. Het is verbazingwekkend hoeveel wijnen er in een relatief kleine ruimte passen. Met name als u een metalen wijnrek van VintageView gebruikt. Verder adviseren we om de flessen liggend te bewaren, zodat de kurk vochtig blijft. Ook is het raadzaam om de flessen met het label naar boven te leggen, zodat u de wijn niet hoeft te draaien bij het uitzoeken.
Onze wijnrekken
Onze wijnrekken zijn ontworpen met oog voor zowel uw wijnopslag als uw wijnvoorraad. Dat betekent dat er rekening gehouden is in het design met alle bovengenoemde voorwaarden. Zo maken we onze rekken van stevig staal, maar wel heel fijn afgewerkt. En natuurlijk ook met de gedachte dat uw wijn gezien mag worden. Ook een wijnrek kopen? Bestel via de webshop of vraag
een offerte aan.